Charlotte Houberg & Heleen Vegter - Sole e amore

info@heleenvegter.nl www.heleenvegter.nl/sole-e-amore.html

Het liedduo Charlotte Houberg, sopraan en Heleen Vegter, pianiste brengen met ‘Sole e amore’ een zwoel zomers programma met zoete melodieën uit Frankrijk, Spaans temperament en Italiaanse uitbundigheid. Een veelzijdig en toegankelijk programma voor jong en oud. Het programma heeft geen pauze.

Toen alle concerten werden gecanceld door de coronamaatregelen, vonden Charlotte en Heleen in elkaar via Facebook een muzikale partner. De digitale samenwerking beviel zo goed dat zij een aanvraag deden voor de Balkonscènes van Fonds Podiumkunsten voor fijne en veilige live-concerten. Daaruit is ‘Sole e Amore’ ontstaan; samen op het podium en samen met het publiek een reis maken door prachtige en meeslepende muziek uit de Zuid-Europese landen.

Sopraan Charlotte Houberg heeft, nadat ze haar conservatoriumstudie Cum Laude afsloot, in 2016 haar debuut gemaakt bij de Nederlandse Opera & Ballet als Eerste Heks bij The Theatre of the World van Louis Andriessen olv Reinbert de Leeuw. Inmiddels heeft ze diverse operarollen op haar naam zoals Amor (Cadmus et Hermione), Zerlina (Don Giovanni), Bess (Porgy & Bess) en Frasquita (Carmen) en zong zij oa met het Rotterdam Philharmonisch Orkest, het Concertgebouw kamerorkest en het Gelders Orkest. Afgelopen jaar was zij te zien in ‘Zwanenmeer’ van Holland Opera en stond zij op het podium met ‘Maestro Jules onthult’. Ze is een veelgevraagd solist in oratoria en gaf liedrecitals in oa het Concertgebouw Amsterdam en Tivoli Vredenburg.

Heleen Vegter studeerde piano bij Frank van de Laar aan het ArtEZ-conservatorium waar zij zich specialiseerde in liedbegeleiding. Wat haar zo aantrekt in lied is dat ze op de piano kan schilderen met klankkleur om ook daarmee de woorden tot uitdrukking te brengen. Heleen geeft regelmatig concerten als liedduo met oa de IJslandse Guja Sandholt, Helena Koonings en Daniël Hermàn Mostert. Ze was de afgelopen jaren oa te horen in het Muziekgebouw aan ’t IJ, in het Concertgebouw Amsterdam en in diverse grotere en kleine zalen in het land, zo ook op het Oxford Lieder Festival, het Internationaal Liedfestival Zeist en als Britten-Pears Young Artist tijdens het Aldeburgh Festival in Engeland. Zij werkt als vaste pianiste in de studio van Charlotte Margiono. Ze volgde masterclasses bij oa Malcolm Martineau, Anne Sofie von Otter, Angelika Kirschlager, Susan Manoff en Elly Ameling. Voor de ontwikkeling van dit programma hebben zij ondersteuning gekregen van de Balkonscènes van het Fonds Podiumkunsten.

Foto: Mel Boas