Sat 2 Nov De wonderbaarlijke ontdekking van Elisabeth Smalt - Kerkdreef 2 - Rotterdam (archief)
{alt_text}
Aanvang 14:15 uur
Hillegondakerk

‘Ik heb ze gevonden’, riep de moeder van Elisabeth Smalt uit in 2007 en daarmee kwam een einde aan de lange zoektocht naar de correspondentie tussen Elisabeths betovergrootvader Johannes Reinier Smalt met Clara en Robert Schumann.

Smalt was secretaris geweest van de Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst in Rotterdam die zich inzette voor het Rotterdamse muziekleven. Zo nodigde hij het echtpaar Schumann in 1853 uit om Rotterdam te vereren met een muzikaal bezoek als onderdeel van een landelijke tournee. Voor Robert zou het zijn laatste reis zijn, voor Clara het eerste van vele bezoeken aan ons land. In dit concert vertelt Elizabeth over hun Rotterdamse belevenissen aan de hand van brieffragmenten en muziek.

De vondst trok ook de aandacht van zangeres Francine van der Heijden, en zo kan het gebeuren dat twee duo’s elkaar in het muziekleven tegen komen: Van der Heijden/Dütschler en Smalt/Fukuda. Het programma bevat dan ook iets heel bijzonders: twee vooraanstaande fortepianisten die Robert Schumanns speelse werkjes vierhandig spelen. Francine vertolkt liederen van Verhulst en Mendelssohn die toen ook uitgevoerd werden. En dan zijn er Clara Schumanns ontroerende liefdesliederen: met het Clara-jaar 2019 heeft zij eindelijk de erkenning als componiste gekregen die zij verdient.

Tenslotte nog een verrassende ontdekking, vertelt Elisabeth: ‘In 2015 werd ik benaderd door de begraafplaats van de Hillegondakerk. Uit hun stukken bleek dat mijn betovergrootvader hier begraven lag, met zijn hele familie, iets wat ik nooit geweten had. Toen is mijn wens ontstaan om juist hier in deze kerk, zijn kerk, een concert te geven ter nagedachtenis aan mijn Rotterdamse voorvader, met muziek van zijn geliefde Schumanns. ‘

Elisabeth Smalt (altviool/verteller) presenteert dit programma samen met Francine van der Heijden (sopraan), Riko Fukuda en Ursula Dütschler (piano).

De online kaartverkoop voor dit concert eindigt op 2 november 2019 om 10.00 uur. Na dit tijdstip kunt u kaarten aan de kassa (à € 12,50) verkrijgen.


De datum om kaarten te kopen is verlopen.

Recensies

Er zijn nog geen recensies.