Tue 20 Nov 12 Prophetiae Sibyllarum van Orlando di Lasso - Minrebroederstraat 21 - Utrecht (archief)
{alt_text}
Aanvang 20:15 uur
Sint Willibrorduskerk Sint Willibrorduskerk1

12 Prophetiae Sibyllarum van Orlando di Lasso

Prophetiae Sibyllarum (‘Sibylline Prophecies’ of ‘Sibylline Oracles’) is een reeks van twaalf motetten van de Frans-Vlaamse componist Orlande de Lassus. De werken staan bekend om hun extreem chromatische idioom.

De tekst van de Prophetiae Sibyllarum bestaat uit één drieregelige proloog en twaalf zesregelige motetten. Alle gedichten zijn in dactylische hexameter. De profetieën, elk verteld door een andere profetes, vertellen over de komst van Christus. Gezien de fascinatie in de renaissance voor mystiek en oudheid is het geen verrassing dat Lassus deze profetieën als zijn tekst zou kiezen. De extreem chromatische setting van deze tekst wijst op Lassus’ interacties met Cypriaan deRore en Nicola Vicentino, beiden bekend om hun experimenten met chromatiek. Lowinsky speculeert ook dat “het weergeven van de Sibylline profetieën in chromatische stijl, het jonge genie zich er waarschijnlijk van bewust was dat chromatiek de muziek van de toekomst was”.

Het concert wordt ingeleid door organist Berry van Berkum die de Litanie van Jan Welmers zal spelen op het orgel van de Willibrorduskerk.

 


De datum om kaarten te kopen is verlopen.

Recensies

Er zijn nog geen recensies.