Tue 7 Apr Johannes Passion - Grote Oost 58-60 - Hoorn
{alt_text}
Aanvang 20:00 uur
Oosterkerk

J.S. Bach - Johannes Passion

Zoals de Mattheüs Passion van Bach bij Naarden en het Concertgebouw hoort, zo hoort zijn Johannes Passion bij Hoorn. Op 7 april 20.00 u. voert Soli Deo Gloria deze passie voor de 44e keer uit in de Oosterkerk. Een traditie die inmiddels tot het cultureel erfgoed van Hoorn gerekend mag worden.

In de Johannespassie laat Bach de evangelist Johannes het lijdensverhaal van Christus vertellen en laat hij zijn luisteraars dit muzikaal en dramatisch op een ongeëvenaarde manier meebeleven.

Schumann schreef nadat hij in 1851 de Johannes had gedirigeerd dat hij het werk in veel opzichten stoutmoediger, krachtiger en poëtischer vond dan de Mattheüs, in het bijzonder in de koordelen. Het is een van Bach’s diepzinnigste en meest volmaakte werken.

De Johannes is een kortere, fellere en meer dramatische passie dan de Mattheus. Het openingskoor is  een huzarenstuk en vervolgens krijgt het koor de rollen van hypocriete schriftgeleerden, uitzinnig volk, spottende en uitgelaten soldaten en staan we midden in de politieke intriges van die tijd.  Meeslepende muziek waarin je de hamers van de kruisiging en het rollen van de dobbelstenen kunt horen. Maar dan, in de koralen, wordt je door Bach weer tot nadenken gebracht. Niet alleen over wat zij maar ook over wat wij gedaan hebben.

Verdrietig, maar ook opbeurend omdat de evangelist Johannes en Bach ons laten horen dat door de dood, het offer van Jesus er weer en nieuw verbond, een nieuw begin mogelijk is. Een nieuw begin dat ieder in deze tijd vanuit zijn eigen achtergrond zelf kan inkleuren. Met het prachtige ”Ruht wohl” aan het eind is de Johannes een onvergetelijke ervaring.    

Soli Deo Gloria staat onder leiding van Marcel Joosen en wordt  begeleid door het Barokorkest Florilegium Musicum. De tenor Jan Willem Schaafsma neemt de rol van Evangelist/aria’s voor zijn rekening, de bas Hans de Vries vertolkt de rol van Christus. Daarnaast soleren de sopraan Hanneke de Wit, de alt Eske Tibben en de bas Daniël Vecht.

Prijzen incl. programmaboekje € 31,50,  € 29,50 en € 25,50 afhankelijk van plaats. Jeugd tot 21 jaar halve prijs.

Meer info: Reinald van der Meer; 06-53795942 | kaartverkoop@solideogloria-hoorn.nl