Fri 12 Apr DE VIER JAARGETIJDEN van VIVALDI & PIAZZOLLA - Dorpsstraat 164 - Capelle aan den IJssel (archief)
{alt_text}
Aanvang 20:00 uur
Het Van Cappellenhuis

​BRACKMAN TRIO i.s.m. FLOOR LE COULTRE (altviool) Met Tim Brackman (viool), Kalle de Bie (cello) en Rik Kuppen (clavecimbel & piano)

​Tijdens dit concert duikt het Brackman Trio in twee totaal verschillende werelden met als overkoepelend thema ‘de jaargetijden’.

Aan de hand van beroemde 4 jaargetijden van de Venetiaanse componist Antonio Vivaldi (1678 - 1741) wordt de barokke interpretatie van de seizoenen ten gehore gebracht. Hiervoor zal de begaafde (alt)violiste Floor Le Coultre aanschuiven en zal de pianist zichzelf van een andere kant laten zien door het klavecimbel te bespelen. Vivaldi verklankt in zijn muziek vier sonetten: Lente, Zomer, Herfst en Winter. Je kunt de vogels, blaffende honden, donderslagen, stormen, het knappende haardvuur en alle andere beelden gemakkelijk terugvinden in de muziek.

Daarnaast hoort u de interpretatie op de 4 seizoenen van de Argentijnse componist Astor Piazzolla (1921 - 1992) genaamd ‘Cuatro Estaciones Porteñas’. Deze ‘4 seizoenen van Buenos Aires’ in tangostijl, werden oorspronkelijk geschreven voor viool, piano, elektrische gitaar en contrabas. Later maakte de Russische componist Leonid Desyatnikov de meer bekendere versie voor viool solo en strijkorkest waardoor de link met Vivaldi werd verduidelijkt. Tevens voegde hij bij elk seizoen enkele quotes van Vivaldi’s jaargetijden toe. In 1970 werd een versie uitgegeven, bewerkt door de Italiaans geboren Argentijn José Bragato voor de prachtige bezetting van het pianotrio.

Deze avond dus twee fantastische werken geïnspireerd op het weer vanuit twee standpunten: het rijke Venetië uit het begin van de 18e eeuw en het roerige Buenos Aires van halverwege de vorige eeuw.

 

Het Brackman Trio

Het Brackman Trio is opgericht in 2009 en was al snel succesvol tijdens concoursen. De gewonnen prijzen vormden het startsein voor een bloeiende concertpraktijk. Inmiddels treedt het Brackman Trio veelvuldig op in binnen- en buitenland en is het regelmatig live te horen via de radio.
Het repertoire van het Brackman Trio omvat werken van de vroegste pianotrioliteratuur tot en met eigentijdse composities.
Het Brackman Trio heeft twee cd’s uitgebracht, met pianotrio’s van Glinka, Dvorák en Rachmaninoff (2010) en van Beethoven, Bernstein en Smetana (2012).
Anne Brackman besloot eind 2018 haar succesvolle carrière als pianist te stoppen. Tijdens dit concert neemt Rik Kuppen haar plaats in achterde piano. Hij speelt deze avond tevens klavecimbel.

Rik Kuppen
In 2017 behaalde Rik zijn master-diploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Momenteel volgt hij lessen bij Naum Grubert.

In het eerste jaar van zijn conservatoriumstudie won hij de eerste prijs in de landelijke finale van het Prinses Christina Concours, dat hem gedurende zijn gehele verdere studie intensief heeft geholpenmet concerten en verschillende tournees waaronder Mexico, Malta en Kroatië. Tijdensde finale van het Internationaal Vocalisten Concours te ‘s-Hertogenbosch in2015 won Rik Kuppen de prijs voor jong getalenteerde lied-pianist. Verderkreeg hij veel lof van grote lied-begeleiders en zangers zoals Christa Ludwig, EllyAmeling en Jard van Nes. In oktober 2017 won Rik een finaleplaats in DutchClassical Talent. Zijn tour door deconcertzalen van Nederland heeft tussen 18 september en 10 oktober 2018plaatsgevonden. In het programmakwamen poëzie en muziek samen en vulden elkaar op een bijzondere wijze aan.

Hij is lid van het Pianokwintet “De Formule” een nieuw ensemble dat zich niet alleen richt op het klassieke
repertoire en de conservatieve concertvorm, maar ook gebruik maakt van de nieuwe mogelijkheden van onze tijd: http://www.ensembledeformule.nl/

Rik heeft ook een buitengewone interesse in oude muziek en verdiept zich graag in het bespelen van het
klavecimbel. Van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds heeft Rik een Steinway vleugel in bruikleen.

Floor Le Coultre , benoemd tot Jong Muzikaal Talent Nederland in 2011, sloot in 2014 haar studie af met onderscheiding voor ‘meeslepend spel’. Zij heeft zich geëtaleerd als gepassioneerd en communicatief
musicus, won vele prijzen en trad op door heel Europa tot in China, Zuid-Amerika en de USA. Daarnaast is Floor een veelgevraagd kamermusicus in verschillende ensembles en tijdens festivals zoals het Stift Festival, Peter de
Grote Festival en Thy Chamber Music Festival in Denemarken. Als solist trad ze op met verschillende orkesten en sinds 2012 wordt Floor regelmatig gevraagd bij Amsterdam Sinfonietta.

Floor bespeelt een
Franse viool van Pierre Silvestre uit 1858, die haar ter beschikking is gesteld door het NMF. Floors’altviool is gemaakt in 2014 door Matthieu Legros. De aanschaf hiervan is mede mogelijk gemaakt door ‘Stichting Eigen
Muziekinstrument’.

·
Toegang € 15,-. Tot 18 jaar € 7,50 incl. pauzedrankje of
drankje na afloop

Het concert is uitverkocht.


De datum om kaarten te kopen is verlopen.

Recensies

Er zijn nog geen recensies.