Sat 9 Mar HET NIEUWE MOZART EFFECT - Dorpsstraat 164 - 2903 LB Capelle a/d IJssel (archief)
{alt_text}
Aanvang 20:00 uur
Van Cappellenhuis

Een college-concert met Merel Vercammen (viool, college) en ElizabethJaxon (harp)

“Een vriendelijk concertant college” – Het Parool

Met voor de pauze het “college”, maar met muziek en na de pauze alleen muziek. Werken van o.a. Mozart, Pärt, Fauré en Piazzolla.
Het Nieuwe Mozart Effect is een voorstelling waarin wetenschap en klassieke muziek met elkaar verbonden worden. In deze voorstelling onderzoeken violiste Merel Vercammen en harpiste Elizabeth Jaxon samen met het publiek de vraag:
Word je slimmer van het luisteren naar klassieke muziek?
Na een Amerikaans onderzoek uit 1993 (Rauscher, Shaw en Ky) werd geloofd dat je beter gaat presteren als je luistert naar muziek van Mozart (het zogenaamde Mozarteffect ), maar die theorie is inmiddels achterhaald. Meer recent onderzoek suggereert dat cognitief functioneren wellicht wel verbeterd kan worden door te luisteren naar muziek die het meest overeenkomt met je gemoedstoestand . In Het Nieuwe Mozart Effect speelt het publiek voor proefkonijn , en wordt live aangetoond hoe muziek ons brein beïnvloedt. Tijdens de voorstelling geeft Merel, die ook een MSc in Music, Mind and Brain afrondde aan Goldsmiths University of London, een kijkje in de wetenschappelijke achtergronden en het meest recente onderzoek naar muziek en het brein. Daarnaast wordt het publiek uitgedaagd met een mentale test en luistert het naar emotioneel krachtige muziek. Met behulp van een speciale (web-based) app voor smartphones, ontwikkeld door software developer Gert Wijnalda, zullen de resultaten van de test aan het eind live geprojecteerd worden. Is het publiek daadwerkelijk slimmer geworden?

Merel Vercammen – violiste en wetenschapper
Merel studeerde als violiste met hoogste onderscheiding af aan het Royal College of Music in Londen en behaalde ook een MSc in Music, Mind & Brain aan Goldsmiths University of London. Sinds een jaar woont zij weer in Nederland en is ze actief als soliste en in de kamermuziek, zo is ze lid van het ensemble trio42 en vormt ze een duo met pianiste Danielle Bourne. Daarnaast houdt ze erg van improviseren. Merel bespeelt een Italiaanse Postacchini uit 1820, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Elizabeth Jaxon – harpiste
De van oorsprong Amerikaanse Elizabeth Jaxon studeerde af aan de University of Illinois en de École Normale de Musique de Paris, en was daarna hoofdvakdocent harp en kamermuziek aan de Mahidol University School of Music (Thailand) voordat ze afgelopen jaar naar Nederland verhuisde. Elizabeth is lid van het Atlantic Harp Duo, waarmee ze al meerdere CD’s opnam.

Gert Wijnalda – software developer
Gert Wijnalda is cum laude afgestudeerd in Artificial Intelligence aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn afstudeerscriptie ging over interactieve muziek. Hij is sinds 2000 algemeen directeur van RedAnt, en is als zodanig verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van talloze websites en webapplicaties. Daarnaast is hij momenteel bestuurslid en financieel manager van het Dutch Harp Festival.

Het Mozart Effect wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

Meer info op www.mozarteffect.nl

  • Toegang € 15,-. Tot 18 jaar € 7,50 incl. pauzedrankje

 


De datum om kaarten te kopen is verlopen.

Recensies

Er zijn nog geen recensies.