Tue 14 Mar CONCERTLEZING “HET MELKMEISJE” - Dorpsstraat 164 - Capelle aan den IJssel (archief)
{alt_text}
Aanvang 20:00 uur
Het Van Cappellenhuis

i.h.k.v. de Boekenweek, i.s.m. de Bibliotheek aan den IJssel.

Matthias Rozemond vertelt aan de hand van zijn nieuwste boek Melkmeisje over Vermeer. Altmezzo Margot Kalse zingt liederen die daarbij aansluiten, begeleid door Earl Christy op de luit.

Najaar 1657. Aan talent en ambitie geen gebrek, maar de jonge schilder Johannes Vermeer heeft zich danig in de nesten gewerkt met een scabreus doek waarvan half Delft schande spreekt. Ook zijn eigen katholieke schoonfamilie lijkt het vertrouwen in hem op te zeggen. Dienstbode Tanneke heeft scherper dan wie ook in het oog welke gevoeligheden daar leven. Ze houdt haar mond, al heeft ze haar mening klaarliggen: ze ziet niets in die eigengereide prentenmaker.

Hoe krijgt Johannes zijn carrière weer op de rit? Hoe herwint hij liefde en steun van zijn echtgenote Catharina? Eindelijk breekt bij Johannes het besef door dat het moment schreeuwt om een doek dat alle critici in één keer de mond snoert. En dat de rekeningen gaat betalen voor hem en zijn prille gezin.

De lezing geeft een inkijkje in de sociale omstandigheden waarin Vermeer moest werken. Drie werken zullen daarbij centraal staan, omdat ze ons een belangrijke sleutel aanreiken: het melkmeisje, het slapende meisje, de koppelaarster.

Bij Vermeer hoort muziek! Hij heeft veel afbeeldingen van jongedames die een instrument bespelen in zijn schilderijen, vaak een virginaal. Ook is er een schilderij waar een jongedame een luit stemt. Soms lijkt het zelfs of je de noten van de afgebeelde bladmuziek kunt lezen! Daar gaat u meer van horen...

  • Entree € 18,00 | Vrienden € 15,00 | jongeren € 9,00 incl. drankje

De datum om kaarten te kopen is verlopen.

Recensies

Er zijn nog geen recensies.