Fri 10 Jun Kees Dekker: Het KNMI tijdens de bezetting - Dorpsstraat 164 - Capelle aan den IJssel (archief)
{alt_text}
Aanvang 16:00 uur
Het Van Cappellenhuis

Meteorologische waarnemingen en weersverwachtingen waren en zijn van groot militair belang.Tijdens de lezing wordt ingegaan op een aantal ingrijpende gevolgen van de bezetting voor het KNMI.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat vrijwel direct na de capitulatie het KNMI een Duitse leider kreeg die ervoor moest zorgen dat geen informatie in handen van de geallieerden kon komen. De K van Koninklijk moest verdwijnen, operationele taken werden verboden, maar onderzoek mocht worden voortgezet. De dagelijkse weersverwachting in de krant verdween op 10 mei 1940 en kwam pas weer terug op 14 augustus 1945.

Ook wordt tijdens de lezing een unieke analyse gegeven van de weersituatie rond de invasie in Normandië (nu bijna 78 jaar geleden) door recent opgedoken weerkaarten.  Het laat het enorme verschil zien in meteorologische informatie waarover Duitsers en Geallieerden beschikten en die achteraf doorslaggevend is geweest voor het verdere verloop van de oorlog. 

 

Deze uitzonderlijke periode uit de geschiedenis van het KNMI is onderzocht door Kees Dekker en Fons Baede, beiden oud KNMI-ers. Het is beschreven in een boek dat op 17 november is verschenen.

 

Zwaar Weer, Het KNMI in de Tweede Wereldoorlog. (Uitg. Verloren, ISBN 9789087049379) Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel à  € 20,00.


De datum om kaarten te kopen is verlopen.

Recensies

Er zijn nog geen recensies.