Tue 7 Feb MUZIEK AAN DE MUUR - Dorpsstraat 164 - Capelle aan den IJssel
{alt_text}
Aanvang 20:00 uur
Het Van Cappellenhuis

Over muziek op schilderijen van Johannes Vermeer en andere Delftse schilders uit de 17de eeuw. Kunstlezing met muziek door kunsthistorica Josée Claassen.

In 2023 wordt er in het Rijksmuseum en in het Prinsenhof Delft veel aandacht besteed aan de Delftse schilder Johannes Vermeer. In de 17de eeuw is Delft een belangrijke en welvarende stad waarin tientallen kunstschilders wonen en werken. Johannes Vermeer is daar de beroemdste van, maar ook Carel Fabritius en Hendrick van Vliet behoren tot deze groep. De kunstenaars beeldden opvallend vaak muziek op hun schilderijen af. Soms kun je zelfs de partituur lezen en mede daardoor weten we welke muziek er zoal gespeeld werd in het 17de eeuwse Delft. Die muziek klonk vaak welluidend, maar soms ook helemaal niet, want de Dordtse Synode had orgelspel als begeleiding bij de samenzang in de kerk verboden. Daardoor werd dat gezang zeer traag en vals. Tijdens deze lezing hoort u hoe Delft met dit probleem omging.

U komt te weten wat de overeenkomst is tussen een 17de eeuwse schilder uit Delft en Feyenoord hooligans. U hoort en ziet hoe muziek in de geneeskunde ingezet werd, u hoort waarom vrouwen vooral geen blaasinstrumenten moesten bespelen en nog veel meer.  

Kortom, in deze lezing wordt de rol van de muziek in de toenmalige samenleving toegelicht: waar werd gemusiceerd, door wie en waarom, wat voor soort muziek werd gespeeld? Ook wordt ingegaan op de betekenis van de afbeeldingen van muziek op de schilderijen en bovendien hoort u bijpassende muziek.

Het 17de eeuwse Delft van Johannes Vermeer komt door middel van beeld en geluid, op een bijzondere manier tot leven! 

De lezing van Josée Claassen is zodoende een uitstekende aanvulling op de tentoonstellingen in het Rijksmuseum en het Prinsenhof Delft. 


Toegang € 10,00 per kaartje