Sat 18 Apr Muziektheatervoorstelling “De Blues van Kattenburg - Dorpsstraat 164 - Capelle aan den IJssel
{alt_text}
Aanvang 20:00 uur
Van Cappellenhuis

Muziektheatervoorstelling “De Blues van Kattenburg” over componisten die door de oorlog het zwijgen zijn opgelegd (vermoord zijn) en vergeten, met fluitiste Eleonore Pameijer, pianist Tobias Borsboom en acteur Harpert Michielsen. Er worden werken van Dick Kattenburg, Leo Smit en Marius Flothuis gespeeld.

In het kader van de activiteiten van "75 jaar vrijheid"

Het is januari 1940. Dick Kattenburg – net 21 jaar oud, veelbelovend violist en aanstormend componist  – maakt zich zorgen. Hitler heeft het op de Joden gemunt en Oostenrijk, Tsjechië en Polen zijn al bezet. En Dick is Joods. Achter de piano kan hij zijn gevoel uiten. Dick speelt een blues. Er is verdriet, maar ook levenslust. Hij houdt van Amerikaanse muziek. Jazz, Gershwin, maar ook de quirky swing van de Fransman Milhaud. Misschien droomt hij van Hollywood, maar dan moet hij eerst voor orkest leren componeren. Hij neemt les bij Leo Smit, die hij zeer bewondert. De muziek van meneer Smit klinkt in het Concertgebouw en hij heeft ervaring met filmmuziek. Bovendien had hij in Parijs gewoond, de stad waar Dick zou gaan studeren. Totdat het oorlog werd. Ook Leo Smit is Joods. De lessen moeten daarom nu schriftelijk en in ’t geheim. Dick is inmiddels ondergedoken en Leo moest gedwongen verhuizen naar het getto. Voor beiden geldt: de noten blijven stromen, daar kan geen verbod iets aan veranderen. Ze kijken reikhalzend uit naar het einde van de oorlog, als ze hun muziek eindelijk weer aan het publiek mogen laten horen.


De Leo Smit Stichting verzamelt en verspreidt kennis over componisten die in de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden. In 1996 begon het met Leo Smit. Leven en werk van bijna veertig vervolgde Nederlandse componisten is inmiddels beschreven.


Toegang € 15,00 per kaartje