Fri 18 Nov VIJF TOPTALENTEN - 2 STRIJKKWINTETTEN - Dorpsstraat 164 - Capelle aan den IJssel (archief)
{alt_text}
Aanvang 20:00 uur
Het Van Cappellenhuis

Met Lana Trimmer (viool), Tobias Straub (viool), Viola Innocenti (altviool), Mar Bonet Silvestre (cello) en Silvia Gallego Sánchez (contrabas).

Vijf jonge toptalenten hebben dit seizoen een plaats verworven aan de Rotterdam Philharmonic Orchestra Academy, een talentontwikkelingsproject van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zij worden gecoacht, spelen mee in het orkest en geven dit seizoen op enkele podia kamermuziekconcerten. Daarbij viel de keus van het RPHO op het Van Cappellenhuis!

Op het programma staan twee prachtige romantische strijkkwintetten.

Vierhonderd jonge musici deden auditie en deze vijf jonge toptalenten hebben dit seizoen een plaats verworven aan de Rotterdam Philharmonic Orchestra Academy, een talentontwikkelingsproject van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zij worden gecoacht, spelen mee in het orkest en geven dit seizoen op enkele podia kamermuziekconcerten. Daarbij viel de keus van het RPHO op het Van Cappellenhuis!

Op het programma staan twee prachtige strijkkwintetten:

Jeanne-Louise Farrenc String (1804-1875) - Quintet opus 38 (oorspronkelijk een nonet maar door de componist herschreven voor strijkkwintet).
Antonín Dvořák String (1841-1904) - Quintet opus 77 no.2

Jeanne-Louise Farrenc verwierf tijdens haar leven aanzienlijke bekendheid als artiest en haar reputatie was zo groot dat ze in 1842 werd benoemd tot vaste hoogleraar piano aan het Conservatorium van Parijs , een functie die ze dertig jaar bekleedde en een van de meest prestigieuze in Europa was. Desondanks werd Farrenc bijna tien jaar lang minder betaald dan haar mannelijke tegenhangers.[3] Pas na de triomfantelijke première van haar nonet (bij ons als kwintet) , waaraan de beroemde violist Joseph Joachim deelnam, eiste en kreeg ze gelijk loon.

Antonin Dvořák schreef dit kwintet in 1875 voor een wedstrijd en kreeg 5 dukaten voor de compositie. Het werk draagt ​​het motto van de wedstrijd, "To my Nation". Op het vurige eerste deel volgt een deel dat het dichtst komt bij Dvoraks latere stijl met invloeden van de volksdans. Het lyrische derde deel doet soms aan Schubert denken, waarna in het vierde deel drive en drama terugkeren met daarbij een speciale rol voor de bas.

  • Entree € 18,00 | vrienden € 15,00 | jongeren € 9,00 incl. drankje

De datum om kaarten te kopen is verlopen.

Recensies

Er zijn nog geen recensies.