Fri 16 Nov Etty Hillesum: Een muzikale lezing - Hamburgerstraat 9 - Utrecht (archief)
{alt_text}
Aanvang 20:15 uur
Lutherse Kerk

Deze muzikale lezing laat u zien en ervaren hoe Etty’s pad verliep en neemt u bij de hand. Het is een reis door haar geschriften aan de hand van de zes thema’s die als een rode draad door haar leven heen lopen.

Eerst was er angst, angst om echt te leven. Ook zijn er uitersten: ze worstelt met haar intensieve manier van leven versus haar depressies.

Er is ook hartstocht en een hang naar erotiek (man/vrouw). Haar volharding is het instrument dat het werkelijk mogelijk maakt haar droom te verwezenlijken. Door de oorlog wordt ze gedwongen in zichzelf te keren en zichzelf te bevrijden. Ze ontdekt de eenvoud waar ze zo naar verlangde en vindt God. Haar rotsvaste geloof en vertrouwen in God geven haar innerlijke rust zodat zij het leven kan accepteren zoals het is.

Ondanks (of dankzij) de gruwelijkheden van de oorlog lukt het Etty Hillesum in een korte tijd een enorme ontwikkelingsweg af te leggen en haar ware potentieel te ontdekken. In haar laatste brieven vanuit kamp Westerbork ontvouwt ze zich als een waarlijk groot mens die de wereld in de meest pure vorm, met al het afschuwelijke en al het mooie, in zich opgenomen heeft. Het verhaal van Etty Hillesum betekent inspiratie voor al diegenen die denken dat de omstandigheden tegen hen gericht zijn en dat hun doel of droom onbereikbaar is. Verlangen we tegenwoordig ook niet meer en meer naar die puurheid? Willen we de noodzaak van het leven niet dichter bij ons voelen? Hoe kunnen we de essentie van het leven zoeken met al het geschetter en getwitter in onze oren? Jacqueline van der Zee zorgt er met haar veelzijdigheid voor dat deze lezing op een unieke manier gepresenteerd wordt. Zij sluit ieder thema af met een muzikaal intermezzo: klassieke èn eigen pianocomposities, aangevuld met kleinkunstliedjes zorgen voor een afwisselende voorstelling.

 

Recensies

Er zijn nog geen recensies.