Tue 7 May Ik ga op reis… (7 mei) - Burgemeester Jamessingel 2 - Gouda (archief)
{alt_text}
Aanvang 14:00 uur
Driestar-educatief

UITVERKOCHT!

De voorstelling gaat over kinderen in de oorlog en over de jodenvervolging. Twee Nederlandse gezinnen, gereformeerd en Joods wonen boven elkaar in Rotterdam-Kralingen. Esther en Pieter (11) zijn de beste maatjes. Ze leren elkaars wereld kennen en waarderen: gezin, school, kerk, synagoge, etc

De oorlog komt met een grote klap: het bombardement van Rotterdam. Bommen vallen tot een paar straten verder.Toch lijkt het dagelijks leven gewoon door te gaan. Totdat de beperkingen voor Esther beginnen en uiteindelijk de familie Polak 'op reis' gaat. Esther vraagt aan Pieter om op haar viool te passen. Speelt een mooi afscheidswijsje, de tune van de voorstelling en verdwijnt uit beeld.

De oorlog gaat verder. Pieter doet met zijn vader mee in het verzet, maakt de hongerwinter mee, helpt onderduikers verstoppen achter het orgel in de kerk om de hoek. De familie Polak overleeft de oorlog en komt bij de feestelijke bevrijding weer thuis.  Alleen zonder Esther. Voor haar was een enkele reis... De wereld van Pieter stort in. Maar hij heeft nog haar viool en haar muziek. Zo blijft ze in herinnering en dus 'in leven', zoals de Joodse wijsheid leert.

Het verhaal wordt verteld door Pieter, inmiddels 81 en opa, aan zijn kleinzoon Johan (11) als flashbacks uit zijn leven. Johan moet een werkstuk schrijven op school over de oorlog aan de hand van het verhaal van Opa. Johan ontdekt dat het ''zondebokken'', het wegzetten van minderheden, alleen omdat ze ''anders'' zijn, al op kleine schaal beging. In zijn eigen schoolklas. Het begin van discriminatie, racisme, antisemitisme. Zijn werkstuk wordt meer dan een verslag, een boodschap!

Entree: € 2,50 kinderen vanaf 11 jr, volwassenen € 7,50

Extra bijdrage

We hebben de entreeprijzen bewust laag gehouden. Maar daarmee is het project niet kostendekkend, ook niet bij een volle zaal. In de week van 6 mei organiseren we 6 voorstellingen in de regio om daarmee 1000 scholieren (gr 7+8+brugklas) te kunnen bereiken. Dat is evenmin kostendekkend.

We krijgen vrijwel geen subsidie en doen dit uit ideële overwegingen. Wilt u dit mooie project steunen met een extra financiële bijdrage, op vrijwillige basis, dan ben ik u zeer erkentelijk. Na afloop ontvangt u per mail een financiele verantwoording van het project (4-12 mei).

U kunt bij uw kaartaankopen een extra financiële bijdrage van € 5, € 10, € 25 of € 50 leveren. Mocht u een hoger bedrag willen schenken, stuurt u dan een mail: peter@lems.nu

Hartelijk dank, Peter Lems
www.destemvanpeterlems.nu
 


Recensies

Er zijn nog geen recensies.