Thu 6 Feb Ik ga op reis… - Avenue Concordia 111 - Rotterdam (archief)
Aanvang 19:00 uur
Avenue Concordiakerk

De premiere van de nieuwe voorstelling ''Ik ga op reis....'' over kinderen in de oorlog. Speciaal geschreven in het kader van ''75 jaar vrijheid'' vieren en herdenlen. Tevens officiele presentatie van het gelijknamige boek en van de ''Echo's uit de oorlog'' (korte oorlogsverhalen in de vorm van podcasts) Deze muzikale-familie-voorstelling is geschikt voor 11-80+. Elk kind van 11-13 jr krijgt gratis het bijbehorende boek mee. De hoofdrollen worden gespeeld door  Pieter en Esther (11 jr) De reacties van de 1200 bezoekers van de try ous rond 4 mei jl: ''Indrukwekkend, aangrijpend, meeslepend'' . Na de premiere gaat de voorstelling van maart -mei op tournee 

De verhaal speelt zich af in de historische  omgeving van de Rotterdamse stadswijk Kralingen. Langs de locaties uit het verhaal kan een GPSgestuurde wandeling gemaakt worden. In de Voorschoterlaan wonen Pieter en Esther boven elkaar. Ondanks de grote culturele verschillen (Joods, resp christelijk) kunnen ze het goed met elkaar vinden. De oorlog komt met een grote klap: het bombardement van Rotterdam. Bommen vallen tot een paar straten verder. Toch lijkt het dagelijks leven gewoon door te gaan. Totdat de beperkingen voor Esther beginnen en uiteindelijk de familie Polak 'op reis' gaat. Esther vraagt aan Pieter om op haar viool te passen. Speelt een mooi afscheidswijsje, de tune van de voorstelling en verdwijnt uit beeld.

De oorlog gaat verder. Pieter doet met zijn vader mee in het verzet, maakt de hongerwinter mee, helpt onderduikers verstoppen achter het orgel in de kerk om de hoek. De familie Polak overleeft de oorlog en komt bij de feestelijke bevrijding weer thuis.  Maar zonder Esther. Voor haar was het een enkele reis... De wereld van Pieter stort in. Maar hij heeft nog haar viool en haar muziek. Zo blijft ze in herinnering en dus 'in leven', zoals de Joodse wijsheid leert.

Het verhaal wordt verteld door Pieter, inmiddels grootvader aan zijn kleinzoon Johan (11), mede in de vorm van gefilmde flashbacks uit zijn jugd in de oorlog. Opgenomen op authentieke locaties uit leven in Kralingen. Johan moet een werkstuk schrijven op school over de oorlog aan de hand van het verhaal van Opa. Johan ontdekt dat het ''zondebokken'', het wegzetten van minderheden, alleen omdat ze ''anders'' zijn, al op kleine schaal beging. In zijn eigen schoolklas. Het begin van discriminatie, racisme, antisemitisme. Zijn werkstuk wordt meer dan een verslag, een boodschap! Het verhaal is niet alleen van toen, maar geldt vooral het nu!

De premiere vindt plaats in de AvenueConcordiakerk, een van de locatie uit het verhaal. Hier spelem zich  2 scenes af. O.a. het onderduiken en de deportatie Het wordt een bijzondere ervaing om deze gefilmde scnes te zien in de ruimte, waar ze zijn opgenomen

De entree bedraagt slechts € 2,50, om iedereen de gelegenheid te geben de voorstelling te zien. De kostprijs is aanmerkelijk hoger. Dit project wordt niet gesubsidieerd. Het is fijn, als u zo mogelijk een hoger entreebedrag betaalt.

Verdere informatie op de website: www.ikgaopreis.nu  (o.m. inhoud, doelen, videotrailer, muziek-  en videofragmenten, digitale bladerversie van het boek).


De datum om kaarten te kopen is verlopen.

Recensies

Er zijn nog geen recensies.