Arise Kampen

weerdmeester@home.nl www.arisekampen.nl

ARISE Kampen bestaat uit een groep van 32 zangers en zangeressen uit Kampen, Zwolle en wijde omgeving. Ruim veertig jaar zingen wij onder leiding van dirigent Wolfried Kaper en repetitor Jos Mulder. ​

In de jaren zestig floreerde een Kinderkoor en Jeugdkoor onder leiding van Erna E. Kaper-Lischke. Later richtte zij het meisjeskoor Sweet Jubilance op. Na die succesvolle periode werd in 1974 gospelgroep Arise opgericht. Vanaf de oprichting is de leiding in handen van dirigent Wolfried Kaper en repetitor Jos Mulder.

Na enkele jaren besloot Wolfried Kaper dat Arise toe was aan een volgende stap en begon het koor onder zijn deskundige leiding met het instuderen van het eerste klassieke werk.

Vol spanning gaf Arise begin jaren tachtig in de Bovenkerk in Kampen een onvergetelijke uitvoering van de Markus Passion van Reinhard Kaiser. In de daaropvolgende jaren weerklonken prachtige grote werken in de Buiten- en Bovenkerk in Kampen, waaronder Bach’s Passionen, veelal begeleid door het Ensemble Conservatoire .

Inmiddels zijn we dertig jaar verder en in die periode zijn zowel de leden als het repertoire flink gegroeid. Vele werken zijn uitgevoerd: De Krönungsmesse van Mozart, Purcells Dido & Aeneas, de Missa Criolla en Navidad Nuestra van Ariel Ramirez, Requiem van Faure, Messiah en Te Deum van Händel en nog vele andere.

Het feit dat Arise klassieke werken uitvoert, wil niet zeggen dat het koor de lichte of moderne muziekgenres heeft afgezworen. Integendeel, het is juist de combinatie van klassieke en lichte muziek die Arise maakt tot wat het is: een koor wat er in slaagt om het enthousiasme, het lef en de ‘swing’ uit het oorspronkelijke gospelrepertoire te laten weerklinken in eeuwenoude klassieke stukken of moderne composities van Wolfried Kaper ( Passie- Oratorium The Passion and Death of Jesus Christ en Kerstoratorium The New Born King) en andere hedendaagse componisten (Hymni Medievaeles en On the Pulse of Morning van Jaques Reuland).