Sat 16 Nov Música Temprana - Misa Criolla - Kerkdreef 2 - Rotterdam (archief)
{alt_text}
Aanvang 20:15 uur
Hillegondakerk

Música Temprana brengt sinds 2001 repertoire uit de periode van de Renaissance en de Barok zowel van Latijns-Amerika als ook uit bronnen van het toenmalige Spaanse wereldrijk. Hiermee wil het de muziekontwikkeling van Latijns-Amerika in kaart brengen vanaf het moment dat de eerste conquistadores voet aan wal zetten in de Nieuwe Wereld tot en met de volwassenwording van de eigen barokmuziek op Latijns-Amerikaanse bodem.

Het repertoire van het ensemble is veelal het resultaat van eigen onderzoek van Adrián Rodríguez Van der Spoel. Als artistiek leider en dirigent van koren en barokorkesten, als componist, zanger, gitarist, percussionist en als onderzoeker werkt Adrián in een breed scala van de muziekwereld. Met zijn streven naar perfectie selecteert hij musici uit vele landen om zijn ensemble precies de door hem gewenste klankkleur te geven. Het resultaat is verbluffend en maakt hem tot een veelgevraagde gastdirigent en gastdocent.

Als opmaat naar het hoogtepunt van dit concert, de Misa Criolla, heeft Adrían een selectie gemaakt van barokmuziek uit Spanje, Portugal en diverse Zuid-Amerikaanse landen.

Misa Criolla. De componist Ariel Ramírez gaf vóór 1964 nooit blijk van enige religieuze-muzikale belangstelling. De aanleiding ervoor was dan ook onverwacht en opmerkelijk. In 1959 leerde de componist in Duitsland twee nonnen kennen die in de oorlog met risico voor eigen leven Joden redden uit de handen van de nazi’s. Dat bracht hem op het idee ter ere van hen muziek voor een eenvoudige gebedsdienst te schrijven, en hij vroeg drie priesters de Latijnse mis voor hem in het Spaans te vertalen. De vrijheid die hij bij het schrijven van de Misa Criolla nam, doet sterk denken aan de ontstaansgeschiedenis van de villancico: kerkmuziek in lokale talen uit de vijftiende en zestiende eeuw, gespeeld op Europese en Argentijnse muziekinstrumenten met uitdagende, prikkelende ritmes. Música Temprana kiest, het zal niet verbazen, voor een interpretatie vanuit de oude, klassieke muziek, die van Latijns-Amerika wel te verstaan, overigens zonder de karakteristieke volkse elementen in de Misa uit het oog te verliezen. Ariel Ramírez wilde niet dat dit werk als een strikt ‘katholieke’ boodschap zou worden gezien, maar als een expressie van universeel gevoel: het verlangen naar vrede dat in elke cultuur in deze wereld bestaat.

De online kaartverkoop voor dit concert eindigt op 16 november 2019 om 13.00 uur. Na dit tijdstip kunt u kaarten aan de kassa (à € 20,00) verkrijgen.

Gezien de grote belangstelling stopt de voorverkoop zaterdag 16 november om 10.30 uur. Wilt u het concert toch bijwonen kunt u wellicht nog kaarten (à € 20,00) verkrijgen aan de kassa (voorafgaand aan het concert).  


De datum om kaarten te kopen is verlopen.

Recensies

Er zijn nog geen recensies.