Sat 22 Oct Busch Trio - Kerkdreef 2, 3054 GS - Rotterdam (archief)
{alt_text}
Aanvang 20:15 uur
Hillegondakerk

Werken van Suk en Tsjaikovski

De naam van Josef Suk (1874-1935) is nooit zo bekend geworden als die van zijn leraar en schoonvader Dvorak. Toch heeft hij een aantal belangrijke werken geschreven, die zich kunnen meten met de muziek van Mahler en Strauss.

De Elegie op. 23 werd oorspronkelijk gecomponeerd voor viool solo, cello solo, strijkkwartet, harmonium en harp. De versie voor pianotrio is korter dan het origineel en werd geschreven voor een herdenking in 1902 ter gelegenheid van de sterfdag van schrijver Julius Zeyer. Het kreeg de ondertitel ‘Onder de indruk van Zeyers Vysehrad’, een verwijzing naar het epische gedicht van de schrijver dat gebaseerd is op elementen uit de Tsjechische mythologie.

Van Tsjaikovski (1840-1893) weten we dat hij de koning van de melodie was, dat hij door tijdgenoten scheef werd aangekeken omdat hij te westers zou componeren, dat hij door zijn balletmuziek de dans een enorme stimulans heeft gegeven, dat het een sentimentele man was die ook nog eens gebukt ging onder zijn homoseksualiteit, en dat hij een mysterieuze dood stierf.

Hij is de componist van het beroemde pianoconcert, het vioolconcert, 6 machtige symfonieën, de Ouverture 1812, opera’s, symfonisch gedichten, balletmuziek en kamermuziek, waaronder 3 strijkkwartetten en het vermaarde pianotrio voor piano, viool en cello.

Tsjaikovski droeg het monumentale Pianotrio opus 50 in a-mineur op aan zijn vriend en leraar, pianist Nikolai Rubinstein (1825-1881), die vaak nogal kritisch tegenover het werk van zijn pupil stond. De première van dit grootschalig werk in 1882 in het conservatorium van Moskou was een overweldigend succes.

Het Pianotrio heeft twee delen in plaats van de gebruikelijke drie. Het eerste deel, Pezzo Elegiaco, opent al direct met de specialiteit van de componist, een weemoedig klinkende melodie. Om beurten spelen cello, viool en piano een melancholisch thema dat door het gehele werk te horen is, tot aan de treurmars aan het slot. Het tweede deel is ontleend aan een Russische volksmelodie die in tal van variaties ten toon wordt gespreid. Het werk duurt ongeveer 50 minuten.


De datum om kaarten te kopen is verlopen.

Recensies

Er zijn nog geen recensies.