Dudok Ensemble

info@dudokensemble.nl 06-26880114 www.dudokensemble.nl

Het Dudok Ensemble is een project-ensemble, bestaande uit een koor en een orkest. Het voert twee of driemaal per jaar een groot werk voor koor en orkest uit.

​Het ensemble werd in 1999 door dirigent Johan Rooze en een aantal enthousiaste zangers en instrumentalisten opgericht. Johan Rooze was tot 2008 ook de vaste dirigent en artistiek leider van het gezelschap.

Het ensemble bestaat uit een kerngroep van 40 zangers en -afhankelijk van het te programmeren werk- een even grote groep instrumentalisten, zowel beroeps als semi-professioneel.

Een belangrijke, jaarlijks terugkerende activiteit is de uitvoering van Bach’s Matthäus Passion in de Lijdenstijd. Daarbij werd en wordt samengewerkt met het Omroep Jongenskoor, het Haags Matrozenkoor en het Rotterdams Jongenskoor.

In de afgelopen jaren werden uitvoeringen gegeven van het Weihnachts Oratorium van Bach, het Requiem en de c-moll Messe van Mozart, de Nelson Messe van Haydn, Ein Deutsches Requiem van Brahms, de Vespers van Rachmaninov, het Requiem van Fauré en daarnaast verschillende kleinere werken van eerdergenoemde componisten.

Naast vaste dirigent Johan Rooze werd ook gewerkt onder leiding van andere dirigenten: Hein Meens dirigeerde in 2003 een uitvoering van de Matthäus Passion van Bach en Arie Hoek dirigeerde het Kerstconcert in 2003. Bas Ramselaar werkte met het ensemble aan stemvorming.

In 2008 en 2009 leidde Erik van Nevel de uitvoeringen van de Matthäus Passion, nadat hij in 2008 Johan Rooze al had vervangen in verband met diens vertrek naar zijn nieuwe vaderland Zuid Korea.

In 2010 leidde Jeroen Spitteler de uitvoeringen van het Weihnachts Oratorium.In 2011 leidde Gijs Leenaars de uitvoeringen van de Matthäus Passion. De Matthäus Passion werd in 2012, 2013 en 2014 uitgevoerd onder leiding van Chris Pouw.
Het DUDOK-ensemble is een initiatief van de stichting DUDOK concerten.

De stichting DUDOK concerten

De naam DUDOKvoor een Hilversumse stichting ligt voor de hand: geen stad in Nederland is zo opvallend door het werk van één enkele bouwmeester gevormd als Hilversum. Architect Willem Marinus Dudok (1884-1974) was 50 jaar werkzaam voor de gemeente, eerst als directeur Publieke Werken en van 1928 tot 1954 als stadsarchitect. Dudok vergeleek ontwerpen met componeren; als gepassioneerd muziekliefhebber beschouwde hij architectuur als muziek in steen. De grote Dudok herdenking in 1996 kreeg dan ook als titel mee: W.M. Dudok, componist van architectuur.

Doelstelling

Het organiseren en geven van concerten is de belangrijkste doelstelling van de stichting DUDOK concerten. Tot nu toe zijn bijna alle projecten uitgevoerd door het DUDOK-ensemble als geheel, maar binnen de stichting is ruimte voor het ontplooien van verschillende muzikale initiatieven. Zo werkte het koor een aantal malen mee aan cantate-uitvoeringen van ‘Cantate op de Brink’ in Hilversum en (een gedeelte van) het orkest werkte mee aan uitvoeringen van Bachs Weihnachts Oratorium door het Groot Concertkoor Amsterdam en de uitvoering van het Requiem van Fauré door het Kamerkoor Kerkdriel.

Voorstelling Archief