Thu 22 Nov Hildegard - Opera in de kerk (1) - Nicolaaskerkhof 8 - Utrecht (archief)
{alt_text}
Aanvang 20:15 uur
Nicolaikerk

DEZE VOORSTELLING IS UITVERKOCHT

​‘Power woman’ Hildegard von Bingen (1098-1179) was mystica, feministe avant la lettre en componiste met grote verbeeldingskracht. Haar mysteriespel Ordo Virtutum wordt als een van de eerste voorlopers van de opera gezien.

De muziek die Steven Kamperman heeft gecomponeerd is een ontmoeting van Middeleeuwse modale melodieën met eigentijdse gecomponeerde muziek.

Hildegardvon Bingen schreef in 1250 het mysteriespel Ordo Virtutum, voor vrouwenstemmen – personificaties van de deugden – en één sprekende mannenstem: de duivel. In het verhaal wil een menselijke ziel het liefst meteen naar de hemel, maar ze wordt tegengehouden door de Deugden. Pas als ze geleefd heeft, en door schade en schande wijs is geworden, is ze klaar om door de hemelpoort te lopen. De opera is gemaakt door Steven Kamperman (winnaar internationale YAM Award 2016 ‘best opera’ voor Roodhapje). Het libretto is van Kirsten Roosendaal. De regie is in handen van Annechien Koerselman (Junge Ohren Preis 2012 voor De Muziekfabriek). Hildegard von Bingen - Wynanda Zeevaarder; Abt Kuno von Disibodenberg/Volmar/Duivel – Marc Pantus; Congregatie/De Deugden: Wishful Singing. Instrumentalisten: Het Orgel Trio +

 


Recensies

Er zijn nog geen recensies.