Mariette Effing

mail@koorenzo.nl 0615941409 www.koorenzo.nl

​Mariette Effing studeerde hoofdvak blokfluit, schoolmuziek en koordirectie aan het Twents Conservatorium te Enschede. Na de afronding van haar studie schoolmuziek studeerde ze in 1990 als koordirigent af bij Kees Stolwijk. Daarna nam ze privélessen in o.a. orkestdirectie en heeft ze verschillende keren deelgenomen aan de Kurt Thomas Cursus. In het kader van een nieuwe studie volgde zij daarna ook lessen bij Jos Leussink in Zwolle waarna zij in juli 1998 zij het einddiploma koordirectie (Master) behaalde aan het ArtEZ conservatorium te Enschede.

​Sindsdien dirigeerde ze diverse koren in de Euregio waaronder de Twente University Singers en het Mesumer Männerchor.Op dit moment is ze dirigent van het Stadsjongenskoor Oldenzaal en het Tiels Mannenkoor. Mariette Effing is veelzijdig en werkte bij verschillende kunstinstellingen als docent en koordirigent. Ze is regelmatig gastdirigent bij koorweekenden,jurylid bij koorfestivals,coacht amateurkoordirigenten en begeleidt jonge mensen in de voorbereiding op het muziekvakonderwijs.Ze geeft daarnaastregelmatig workshops en kortlopende cursussenin zowel het basis- als voortgezet onderwijs.

Mariette Effing was tot april 2013 bestuurslid van het Nederlands Koor Festival. Als muziekjournalistschreef ze voor Vocaal Magazine en Mens en melodie.Sinds 2009 maakt zij deel uit van de redactie van het tijdschrift ZINGmagazine in de functie van redactiesecretaris.

Om haar vakkennis op peil te houden bezoekt zij regelmatig symposia, studiedagen en festivals zoals Europa Cantat en het World Symposium on Choral Music.