Tue 23 Oct ALEXEJ VON JAWLINSKY - Dorpsstraat 164 - 2903 LB Capelle a/d IJssel (archief)
{alt_text}
Aanvang 20:00 uur
Van Cappellenhuis

​Lezing met muziek over Alexej von Jawlensky (1864-1941), de schilder van de Russische ziel, door kunsthistorica Josée Claassen

​Alexej von Jawlensky was de eerste kunstschilder die series maakte met eenzelfde soort voorstelling. Dat is bijzonder. Daarnaast zijn in het leven van Alexej von Jawlensky alle ingrediënten aanwezig voor een groots en meeslepend drama.

Alexej von Jawlensky wordt in 1864 geboren in een familie die behoort tot de Russische erfadel. Het culturele leven van de bourgeoisie, de Russisch-orthodoxe religie met zijn indrukwekkende iconen en zijn diensten vol prachtige koormuziek en de schoonheid van het uitgestrekte Russische landschap maken een onuitwisbare indruk op hem. Het vormt zijn ziel, zijn Russische ziel.

Zijn talent voor tekenen en schilderen wordt al jong duidelijk. Bovendien bezit hij een prachtige tenorstem. Maar … zijn vader sterft jong. Een leven voor de kunsten is daardoor financieel lange tijd niet haalbaar. Alexej aanvaardt een baan in het leger. Pas als hij 35 jaar oud is, kan hij die militaire functie combineren met een opleiding aan de kunstacademie in Petersburg.

Hij maakt kennis met Ilja Repin, de beroemdste naturalistische schilder van Rusland en leert via hem zijn geliefde Marianne Werefkin kennen, ook een begaafd schilder en telg uit een rijk Russisch geslacht. Zij zal Alexej von Jawlensky in zijn carrière steunen, financieel en anderszins. Samen vertrekken ze naar München om het schildersvak nog beter onder de knie te krijgen. Dat wil zeggen, ze vertrekken met zijn drieën, Alexej, Marianne en Helene, dochter van een Russische koopmansfamilie die bevriend is met de Werefkins. Von Jawlenksy krijgt in München een zoon, niet van Marianne Werefkin, maar van Helene. Marianne blijft hem trouw, maar dan breekt de eerste wereldoorlog uit en even later de Russische revolutie…

En veel later, als zijn carrière eindelijk voldoende geld op gaat leveren om goed van te leven, manifesteert zich bij hem een reumatische aandoening die het schilderen steeds moeilijker maakt en hem uiteindelijk helemaal verlamt.

Over dat indrukwekkende leven en de kunstwerken die van dat leven een gevolg zijn gaat deze lezing over Alexej von Jawlensky. U ziet daarbij niet alleen afbeeldingen van prachtige schilderijen, maar u hoort ook muziek. Natuurlijk muziek uit de Russisch-orthodoxe kerk, maar u hoort ook Arthur Rubinstein, de pianist die zorgde voor de eerste ervaring van Alexej von Jawlensky met klassieke muziek. Alexej von Jawlensky kende de Italiaanse componist Ferrucio Busoni, dus ook van hem hoort u werk en van John Cage, een van kopers van werk van Alexej von Jawlensky.

De lezing is een aanvulling op de tentoonstelling over Alexej von Jawlensky die in het najaar 2018 te zien zal zijn in het Haags Gemeentemuseum

 


De datum om kaarten te kopen is verlopen.

Recensies

Er zijn nog geen recensies.