Fri 18 Jan FROM RUSSIA WITH LOVE - Dorpsstraat 164 - Capelle aan den IJssel (archief)
{alt_text}
Aanvang 20:00 uur
Het Van Cappellenhuis

BRACKMAN TRIO i.s.m. de Noors-Russische sopraan Elizaveta Agrafenina, met Tim Brackman (viool), Kalle de Bie (cello) en Seán Morgan- Rooney (piano).

Het zeer talentvolle Brackman Trio, bestaande uit Tim Brackman (viool), Kalle de Bie (cello) en Anne Brackman (piano), heeft van ons de opdracht gekregen om drie concerten te ontwikkelen speciaal voor het Van Cappellenhuis, waarbij aan elk concert iets speciaals wordt toegevoegd – andere musici of kunstenaars uit een andere discipline bijvoorbeeld.

Dit is het tweede concert, maar intussen heeft Anne Brackman besloten haar carrière in de muziek te stoppen. In haar plaats zal de bijzonder succesvolle Seán Morgan-Rooney plaats achter de piano nemen.

Het BrackmanTrio presenteert in samenwerking met Noors-Russische sopraan Elizaveta Agrafenina een poëtisch en dramatisch Russisch programma: Dmitri Shostakovich (1906-1975): Zeven Romances op gedichten van Alexander Blok (opus 30) en Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Piano trio in a mineur (opus 50) “In gedachtenis van een grote artiest”.

In dit concert wordt de luisteraar mee op reis genomen door de grootsheid van de Russische muziek. Tragisch en verdrietig, maar ook betoverend mooi en vooral heel erg emotioneel. Dmitri Shostakovich staat bekent om zijn duistere en opzwepende muziek, maar laat zich in deze liederencyclus van een zeer poëtische kant zien.

Begin 1967 werd Shostakovich door de grote cellist Mstislav Rostropovich en zijn vrouw, de sopraan Galina Vishnevskaya gevraagd om een ‘vocalise’ te schrijven die ze samen zouden kunnen uitvoeren. Hierop schreef Shostakovich een lied op Alexander Bloks prachtige liefdesgedicht ‘Ophelia’s Lied’. In een plotselinge stroom van inspiratie zette hij daarna nog andere gedichten van Blok op muziek met steeds wisselende bezetting en in het laatste lied, een hymne op muziek, wordt de sopraan vergezeld door het complete pianotrio. Het resultaat is een buitengewoon intense cyclus: zoete en diep persoonlijke meditaties over liefde, intimiteit, vriendschap en de kracht van kunst, omringd door profetische aanduidingen van

rampspoed en de duisternis van de nacht.

Elizaveta heeft zelf een vertaling gemaakt van de liedercyclus en zal graag een toelichting geven over Shostakovich.

Tchaikovsky wijdde zijn enige pianotrio aan de pianist, componist en beroemde leraar Nikolai Rubinstein. Het
werk werd voor het eerst uitgevoerd bij de herdenking van Rubinsteins sterfdag. Deze dramatische aanleiding vertaalt zich in één van de meest emotionele en tragische kamermuziekwerken ooit geschreven.

Seán Morgan-Rooney is een van Ierlands jonge leidende pianisten van zijn generatie,  is afgestudeerd aan de Royal Academy of Music in Londen,  won vele prijzen en was finalist bij de BBC Young Musician of the Year Competition. Dit jaar was de release van zijn debuut album “Musica Ricercata” met solo piano muziek van Ligeti, Bach en Bartók.

Momenteel studeert Seán bij David Kuyken als Master student aan het Conservatorium van Amsterdam.

De Russisch-Noorse sopraan Elizaveta Agrafenina studeert aan het Amsterdams Conservatorium. Daarvoor studeerde zij met de hoogste onderscheiding af aan de Sibelius Academie in Finland en aan de Universiteit van Agder in Noorwegen. In 2016/2017 zongzij belangrijke rollen in opera’s van Mozart, Verdi en Puccini. Ze nam deel aan diverse festivals, zong op vele concerten als solist en met kamermuziekensembles.

Toegang € 15,-. Tot 18 jaar € 7,50 incl. pauzedrankje of drankje na afloop

Dit concert is nr. 2 van een serie van 3 concerten van het Brackman Trio + .

Het derde concert is op vrijdag 12 april,  zie aldaar. LET OP: Dit concert kan ook als onderdeel van een serie van drie gekozen worden. (Tot 16 november 2018, zie daar).

 

 


De datum om kaarten te kopen is verlopen.

Recensies

Er zijn nog geen recensies.