Sat 6 Nov Muziektheatervoorstelling: Schoppenvrouw - Dorpsstraat 164 - Capelle aan den IJssel (archief)
{alt_text}
Aanvang 20:00 uur
Het Van Cappellenhuis
 • UITVERKOCHT
 • LEKS compagnie presenteert: Schoppenvrouw met Ekaterina Levental.

In Schoppenvrouw vertelt Ekaterina het verhaal van haar oma, en 4 vrouwen van dezelfde generatie: Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas, Ulrike Meinhof en Dora Gorohovskaya. 5 iconen, 5 thema’s, 5 clichés en 5 vrouwen, complex en ongrijpbaar.

Met Ekaterina Levental (mezzosopraan en performance). Schoppenvrouw is het laatste deel van een autobiografische drieluik (waarvan de eerste twee delen De Weg  en De Grens waren).
Medewerkers achter de schermen: Philippe Thuriot – accordeon en arrangementen, Jo Vercruysse – viool, Roman Borkovsky – altviool, Sevak Avanesyan – cello. Kostuums: Amber Willemztijn. Samenstelling en regie: Chris Koolmees.

Schoppenvrouw toont de kracht van deze legendarische vrouwen, die zich vrijvochten van het lot. En met succes. Maar dat succes werd een legende die hen – opnieuw – gevangen hield. Schoppenvrouw laat het gevecht tussen mens en legende zien, en hoe deze krachtige vrouwen dàt gevecht verloren.

“Het is ook veel makkelijker om geaccepteerd te worden als legende dan als mens.” – Maria Callas

Schoppenvrouw is een spel met identiteiten, een ode aan hoop en vrijheid. En een verhaal over de angst, die steeds weer de vrijheid blokkeert. De vrijheid om aan ons eigen plakboek te ontsnappen, en om te mogen veranderen.

Ekaterina Levental vertelt dit verhaal in een raamvertelling gebaseerd op haar eigen jeugd. En op het leven van haar oma Dora Gorohovskaya, met wie ze haar slaapkamer deelde. Deze oorlogsheldin werd op handen gedragen. In tijden van nood wist zij hoe ze moest helpen. Maar thuis was ze een tiran met wie het dagelijks leven een hel kon zijn. Die tegenstrijdigheid herkennen we, kracht en onmacht, in het krampachtige gedrag achter gesloten deuren. Gedrag dat schril afsteekt tegen het beeld dat de buitenwereld koestert.

In die intimiteit zal Ekaterina deze 5 vrouwen oproepen, hun kracht verklanken en hun onmacht invoelbaar maken. Ze speelt en zingt in deze aangrijpende performance, begeleid door prachtige muziek.

Uit de pers:
EEN LEGENDE ALS OMA

Mezzosopraan Ekaterina Levental kan werkelijk alles zingen en prachtig ook. In Schoppenvrouw vertelt zij, speelt zij, is zij zichzelf, haar eigen oma en nog vier sterk verschillende vrouwen, een prestatie van formaat. … Dit is een unieke, bijzondere voorstelling. – Max Arian, Theaterkrant, 22 september ’19

IJZERSTERK EN TOCH KWETSBAAR
De tekst(samenstelling) van deze voorstelling is steengoed. Gedoseerde zwarte humor … die toch dwingt tot nadenken. De melancholische accordeonklanken stimuleren de verbeelding: je kunt de accordeonist bijna zien, onder het raam van een Sovjetappartement waar de buizen loshangen en rammelen als je de badkamerkraan openzet.

Schoppenvrouw is een voorstelling die men eigenlijk niet mag missen. Het is Kunst met een gigantische K. – Bas de Kwant, 23 september ’19, Operagazet  

De voorstelling duurt 75 minuten, zonder pauze.  

Toegang € 18,-, Vrienden € 15,-, jeugd/jongeren € 9,- incl. drankje.

Het Van Cappellenhuis maakt gebruik van het coronatoegangsbewijs.

U kunt op 1 van deze 3 manieren een coronatoegangsbewijs krijgen:Vaccinatiebewijs:

 • Volledige coronavaccinatie.
  Met een Europees goedgekeurd vaccin. Vanaf zaterdag 10 juli is in Nederland een vaccinatie geldig vanaf 14 dagen nadat u volledig bent gevaccineerd. Meestal kan CoronaCheck uw vaccinatiebewijs automatisch ophalen uit de systemen van RIVM of GGD.
 • Herstelbewijs
  Bewijs dat u minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van corona.
 • Testbewijs
  Een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor de activiteit

De datum om kaarten te kopen is verlopen.

Recensies

Er zijn nog geen recensies.