Tue 7 Dec Olidon Redon, Kunstlezing - Dorpsstraat 164 - Capelle aan den IJssel
{alt_text}
Aanvang 20:00 uur
Het Van Cappellenhuis

OLIDON REDON, DE BEELDENDE KUNST, DE LITERATUUR EN DE MUZIEK

Kunstlezing met muziek door kunsthistorica Josée Claassen
In deze lezing wordt u meegenomen in het leven en werk van Odilon Redon. U ziet daarbij niet alleen prachtige afbeeldingen, maar u hoort ook muziek van onder meer Beethoven, Gluck, Wagner en Franck.

Odilon Redon (1840-1916) is een kunstenaar met een fascinerend oeuvre. Hij koos zijn leven lang zijn eigen weg. In zijn werk zien we veel elementen uit dromen terug. Lieflijk, vol tederheid, maar ook de nachtmerrie achtige kant komt er in voor. Zijn werk is decennia lang in zwart-wit waarbij hij, net als Rembrandt, wel gekleurd papier gebruikt, zodat het werk als het ware een gouden glans krijgt. Van deze ‘noirs’, zoals Odilon Redon ze noemt, ziet u prachtige voorbeelden. Later gaat hij in kleur werken. Dan wordt zijn werk nog sprookjesachtiger. Het is werk waarbij hij ons altijd uitnodigt te kijken achter de werkelijkheid van alledag en dat doet hij op een fenomenale manier.

Odilon Redon vond inspiratie in de literatuur en in de muziek. Hij speelde zelf goed viool en piano. Tot zijn beste vrienden behoorden schrijvers, dichters, componisten en musici. Een derde inspiratiebron vond Redon in de natuur. Hij leefde in de tijd dat Darwin zijn beroemde boeken over de evolutie publiceerde. Er werd onderzoek gedaan naar de kleine elementen in de natuur, die niet op het eerste oog zichtbaar zijn. Dat fascineerde Redon en ook dat zien we terug in zijn werk. 

Josée Claassen is kunsthistorica en liefhebber van klassieke muziek. Tijdens en na haar opleiding in Leiden gaf zij daar als gastdocent colleges cultuurhistorie. De afgelopen tien jaar heeft zij zich gespecialiseerd in het geven van lezingen waarin beeldende kunst gecombineerd wordt met klassieke muziek. 

Entree € 10,- , vrienden € 7,-, jeugd / jongeren € 5,- incl. drankje na afloop

Het Van Cappellenhuis maakt voor bezoekers van 12 jaar en ouder gebruik van het coronatoegangsbewijs.

U kunt op 1 van deze 3 manieren een coronatoegangsbewijs krijgen:Vaccinatiebewijs:

  • Volledige coronavaccinatie.
    Met een Europees goedgekeurd vaccin. Vanaf zaterdag 10 juli is in Nederland een vaccinatie geldig vanaf 14 dagen nadat u volledig bent gevaccineerd. Meestal kan CoronaCheck uw vaccinatiebewijs automatisch ophalen uit de systemen van RIVM of GGD.
  • Herstelbewijs
    Bewijs dat u minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van corona.
  • Testbewijs
    Een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor de activiteit

Toegang € 10,00 per kaartje