Sat 6 Apr Johannes Passion - Markt 22 - Wijk bij Duurstede (archief)
Aanvang 20:00 uur
Grote Kerk

Een lichte en transparante Johannes Passion met het barokorkest Florilegium Musicum

Twee weken voor Pasen zingt het Wijks Vocaal de Johannes Passion, het lijdensverhaal van Johannes dat Bach rond 1724 op muziek zette. Florilegium Musicum, een professioneel ensemble van gespecialiseerde barokmusici, verzorgt de begeleiding. Hun historische instrumenten roepen een sfeer op die vergelijkbaar is met de ambiance in de tijd van Bach.

Beleef de Passie
In de Johannes Passion krijgen we een heel andere Jezus te zien dan in de Mattheüs. Het accent ligt niet zozeer op de lijdende mens als wel op de strijd die wordt gestreden tussen hemelse en aardse machten: Jezus tegenover Pilatus, de Joodse machthebbers en het volk.

Als Pilatus zwicht voor de druk om Jezus ter dood te laten brengen, laat Bach het koor zingen ‘Durch dein Gefängnis, Gottes Sohn, muss uns die Freiheit kommen…’. Dat is precies wat Bach wil benadrukken: dat het hier niet gaat om het tragische lot van een mens, maar om de liefdevolle daad van een hemelse koning.

Beleef de Passie
Dirigent Bernhard Touwen wil met een lichtvoetige en transparante uitvoering aansluiten bij een barokke praktijk, ‘Dat vraagt om een strakke, lichte en heldere toonvorming en om transparantie en lichtvoetigheid in de snelle en complexe delen.’ De interpretatie van de tekst staat centraal. Onder zijn leiding gaan koor, solisten en orkest er alles aan doen om een Johannes Passion tot klinken te brengen zoals Bach die zelf moet hebben gehoord...


De datum om kaarten te kopen is verlopen.

Recensies

Er zijn nog geen recensies.