Stadsjongenskoor Oldenzaal

stadsjongenskoor@koorenzo.nl www.stadsjongenskoor.nl

STADSJONGENSKOOR OLDENZAAL

Het Stadsjongenskoor Oldenzaal komt voort uit het jongenskoor van de

Sint Plechelmusbasiliek en bestaat sinds 1915. Tegenwoordig is het koor niet meer verbonden aan een kerk en geeft concerten met zowel religieuze als wereldlijke muziek. Onlangs zongen de jongens met veel succes de
ragazzi partij van de Carmin Burana met het Bentheimer Kammerchor (Dld). De afgelopen jaren zongen de jongens tijdens uitvoeringen van de Matthäus Passion te Oldenzaal, Enschede, Amsterdam, Deventer, Heeswijk Dinther, Groenlo en Utrecht. Ze deden dit samen met Consensus Vocalis, het Combattimento Consort van Jan Willem de Vriend en met Concerto d’ Amsterdam onder leiding van Klaas Stok.

Het Stadsjongenskoor bestaat uit een aantal koren. Ieder jaar wordt een nieuw Opleidingskoor opgericht bestaande uit zangers geselecteerd uit groep 5 van de Oldenzaalse basisscholen. Na één jaar maken deze jongens de overstap naar het Middenkoor en

gaan ze twee maal per week repeteren. Wanneer de jongens voldoende kwaliteit en ervaring hebben worden ze uitgenodigd in het Concertkoor te zingen en dit kunnen ze blijven doen tot aan de stemwisseling. Na de stemwisseling en hun 14de verjaardag kunnen de jongens doorgaan met zingen in het Jongemannenkoor Oldenzaal. Naast de vele concerten met het jongenskoor verzorgen de jongemannen ook eigen optredens. In 2008 maakten de jongemannen een succesvolle concertreis naar Praag en verzorgden daarnaast concerten in Hoorn, Holten en Ootmarsum.

Artistiek team

Mariette Effing is sinds 1998 als dirigent verbonden aan het Stadsjongenskoor Oldenzaal. Zij studeerde koordirectie en Schoolmuziek aan het ArtEZ conservatorium. Vaste pianist/organist is Dennis Vallenduuk. Hij studeerde orgel aan het conservatorium te Enschede bij Gijs van Schoonhoven. Een aantal jongens en jongemannen volgt zanglessen bij een ervaren zangdocent.