Tue 7 Feb MUZIEK AAN DE MUUR IN DELFT - Dorpsstraat 164 - Capelle aan den IJssel (archief)
{alt_text}
Aanvang 20:00 uur
Het Van Cappellenhuis

De grootste tentoonstelling over Johannes Vermeer en een grootse tentoonstelling ‘Het Delft van Vermeer’ zijn vanaf 10 februari tot en met 4 juni 2023 te zien in respectievelijk het Rijksmuseum Amsterdam en het Prinsenhof in Delft. Deze spectaculaire tentoonstellingen waren de aanleiding voor Josée Claassen om een lezing te maken over een bijzonder verschijnsel op schilderijen van Johannes Vermeer en andere Delftse schilders uit de 17de eeuw.

Op dinsdag 14 maart vindt i.h.k.v. de Boekenweek een concertlezing plaats waarbij vanuit een ander oogpunt Johannes Vermeer centraal staat met daarbij live muziek (zang en luit) uit de 17e eeuw.. Er zijn combikaarten voor beide activiteiten beschikbaar. Zie bij combikaarten Vermeer

Zij schilderden frappant vaak muziek op hun schilderijen. Johannes Vermeer spant hierin de kroon. Op maar liefst 30% van zijn schilderijen wordt muziek afgebeeld. Johannes Vermeer was een Delftse schilder. Delft was in de 17de eeuw een belangrijke stad waar vele tientallen kunstschilders actief waren. Johannes Vermeer was daarvan de beroemdste, maar ook kunstenaars als Carel Fabritius, Jan Steen en Pieter de Hooch woonden en werkten in Delft. Al deze kunstenaars beeldden opvallend vaak muziek op hun schilderijen af en precies daarover gaat de lezing Over Johannes Vermeer en meer die dan ook als ondertitel Muziek aan de muur in Delft heeft gekregen. 

De weergave van musicerende mensen en hun instrumenten op schilderijen uit de 17de eeuw is behoorlijk realistisch. Soms kun je zelfs de partituur lezen die op het schilderij staat en mede daardoor weten we wat er in het toenmalige Delft zoal gespeeld werd.

Maar is een realistische weergave van muziek in de 17de eeuw het enige doel van het verbeelden van muziek op schilderijen? Zijn er meer betekenissen toe te kennen aan het afbeelden van muziek, en zo ja, welke dan? Welke rol speelde muziek in de (Delftse) samenleving in de 17de eeuw en wie musiceerden er? In de lezing krijgt u antwoorden op deze vragen. Zoals altijd bij Josée Claassen ziet u niet alleen afbeeldingen van prachtige schilderijen, maar u hoort ook bijpassende muziek van onder meer Huygens, Sweelinck en Jacob van Eyck. Kortom, de 17de eeuw in Delft komt op een bijzondere manier tot leven in deze lezing en geeft u daarmee een goede voorbereiding op en verdieping van de twee unieke tentoonstellingen.  

Tip van Josée Claassen: “Het worden tentoonstellingen die zeer veel publiek zullen trekken. Daarom zijn er nu al kaarten te koop. Voor wie zeker wil zijn van een toegangsbewijs, is het verstandig op tijd te reserveren. 

Het is mogelijk voor deze lezing en voor de concertlezing van 14 maart een combikaart te kopen. Klik hier om de combi kaart te kopen


De datum om kaarten te kopen is verlopen.

Recensies

Er zijn nog geen recensies.